Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kıtaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak bozulmamış, esnek ve sessiz bir konstrüksiyonda olmalı, tatlıca bir aromaya ve kararlı yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masum katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faziletli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en dikkat etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hakikat bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tekmil muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve yürekime hazır tasarruf etmek yürekindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro gönen değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında yürekilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde yürekiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine göre oldukça tatminkâr ve yürekilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken gayrı bir kişi bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir kırat bulunduğunu ve asla yürekilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden cümle aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değiştirmektedir diye soracak olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve yürekimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, yürekimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna hengâm ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en yerinde kırat bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah molekül ortalama 6 kamer içinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen verme üzerine oturmuş bu model sıcaklıktan hür olmadığı yürekin mukannen bir hengâm içinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca bir tomar sıcaklık değişimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti sahip olmak yürekin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kırat iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek zeminı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz faziletli gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in sürekli ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek yürekin en yerinde opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Tün gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faziletli gönen değerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.