Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak kip, esnek ve hafif bir dokumada olmalı, körpe bir aromaya ve metodik yanmayı esenlayacak cihetıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf arı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey yüksek miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler bile birfena bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en ilgi etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hakikat bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada lezzet maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. umum hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime anık ulaşmak içindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülküsel rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro rutubet bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri ortada içilen bir puro ülküsel rutubet bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça isabetli ve içilebilir en tam bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken gayrı bir insan bu rutubet bileğerinin puroya efsus edilen bir haysiyet olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet üstelikı ortada gidip gelmeden hepsi aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğfiilimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet bileğerleri neyi bileğfiiltirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna hin ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en güzel haysiyet bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız madde vasati 6 kamer içinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tesviye üzerine müesses bu düzenek sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için sınırlı bir hin içinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca ziyade suhunet bileğfiilimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti getirmek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu haysiyet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek âlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz yüksek rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in sabah akşam ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile omuz omuza yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en güzel tutum olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet derç hem rutubet tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüksek rutubet bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.